Taalontwikkelingswerk

Feikje van der Haak: taalontwikkelingswerk in Zuidoost-Azië

De Parkkerk ondersteunt Feikje van der Haak (69), die al 43 jaar in Zuidoost-Azië taalontwikkelingswerk doet. De Parkkerk is haar ‘thuisgemeente’, waar ze al sinds 1969 lid is.

Het grootste deel van die 43 jaren was Feikje betrokken bij het taalontwikkelingswerk.  Daarnaast heeft zij zich als onderdirecteur ook enige jaren beziggehouden met administratief werk voor SIL International. SIL Inernational is een organisatie die zich bezighoudt met taalontwikkeling voor kleine taalgroepen waarvan de talen nog niet op schrift staan.

Sinds haar pensioen, in maart 2013, geeft zij part time advies aan collegas op het gebied van taalontwikkelingswerk.  “Als je dertig plus jaren ervaring hebt in dit soort werk, dan komt men graag even langs om naar jouw ideeën te vragen.”

"Wanneer we talen tegenkomen die nog niet op schrift staan, en er is behoefte aan, helpen we de mensen ze op schrift te zetten", vertelt ze. "Soms helpen we hen met het opzetten van een tweetalig onderwijssysteem, een andere keer is er vooral behoefte aan een woordenboek, en soms wordt ook gevraagd naar een Bijbelvertaling. Ons werk bestaat vooral uit het trainen en begeleiden van lokale werkers." Ze houdt van dit werk. "Het geeft heel veel voldoening om deze mensen te zien groeien in het begrijpen van taalontwikkelingsprincipes en in vertaalprincipes, en vooral, om hen te zien groeien in zelf-vertrouwen en in het waarderen van hun eigen taal."

Feikje verdeelt haar tijd momenteel vooral in twee landen in Zuidoost Azië. Zo nu en dan is ze op verlof in Nederland. Dan is ze ook geregeld in de Parkkerk te vinden.  Deze zomer hoopt zij voor langere tijd in Friesland te vestigen.